Κοινωνία των Πολιτών και Εθελοντισμός τον 21ο Αιώνα – Άρθρο της κας Αναστασίας Τσιακάλου

Ευχαριστούμε την Κυρία Τσιακάλου μέσα από την καρδιά μας για το εύστοχο άρθρο της αλλά και για τη στήριξη και την αγάπη της στο έργο του “Μοιράζομαι”.

Ο Εθελοντισμός είναι η δραστηριότητα εκείνη που αναπτύσσεται κατά τρόπο προσωπικό, αυθόρμητο κι ελεύθερο χωρίς σκοπό ατομικού κέρδους.

Εκείνο που διαφοροποιεί την εθελοντική προσφορά σήμερα είναι ότι ο εθελοντισμός έχει ξεπεράσει τα παλαιά πρότυπα που δημιουργούσαν προβλήματα αξιοπρέπειας.

Ο Σύγχρονος Εθελοντισμός δίνει το πρώτο ρήγμα στην κυριαρχία του Ατομικισμού. Είναι μια Εμπειρία Ζωής, Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Υπευθυνότητας και Προσωπικής Αυτοέκφρασης.

Υπερβαίνει τις Αγκυλώσεις της Γνωστής πολιτικής Στράτευσης και φέρνει έναν καινούριο, φρέσκο αέρα στη Συλλογικότητα με πρωτότυπες, ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις. Τείνει δε να γίνει μια σημαντική Συνιστώσα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς αποβλέπει στην προστασία των οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτουσών ομάδων.

Οι δραστηριότητες του λεγόμενου Τρίτου τομέα ή Κοινωνικής Οικονομίας καλύπτουν μεγάλο φάσμα, από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες μέχρι τη φροντίδα για την Υγεία, την Παιδεία, τις Έρευνες, τις Καλές Τέχνες, τον Πολιτισμό.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι που πραγματοποιούν Όνειρα μέσα στη Σύγχυση της Εποχής. Χιλιάδες Εθελοντές με κίνητρο την Αγάπη βοηθούν παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Μετανάστες. Εθελοντές επώνυμοι κι ανώνυμοι, Ευαίσθητοι και Στοχαστικοί διαμορφώνουν μία άλλη Συνείδηση και ένα Πνεύμα Αλληλεγγύης για μία ενεργή Κοινωνία των Πολιτών.

Το Ευαγγέλιο λέει: “Σε τι ωφελεί τον Άνθρωπο να κερδίσει τον κόσμο όλο, αν χάσει την ψυχή του;”. Είμαστε αυτό που λέει ο Γκόγκολ “Νεκρές Ψυχές”. Όποιος προσεγγίζει τον Άλλον, όποιος Ζει και στήνει Γέφυρες προς τους Άλλους πλουτίζει την ψυχή του. “Δεν είναι τίποτε ο Άνθρωπος σαν είναι Άδεια η καρδιά του”, επισημαίνει κι ο Μάρτιν Γκραίη.

Το να είσαι Σήμερα Εθελοντής είναι μία Σημαντική Επιλογή, μια Επιλογή που Αγγίζει τον κόσμο με σκοπό να τον κάνει Καλύτερο. Δεν είναι, όμως, μια Συνεισφορά χωρίς Ελπίδα Ανταμοιβής. Οι Εθελοντές παίρνουν ικανοποίηση από τη χαρά που προκαλούν στο Συνάθρωπό τους.

Οι Εθελοντές έχουν βγει από το “Εγώ” τους και έχουν μπει στο “Εμείς”. Από εκεί παίρνουν τη δύναμή τους. Αφού έχτισαν τις Γέφυρες με τον εαυτό τους τώρα χτίζουν γέφυρες και προς τους Άλλους. Έχουν μάθει να Πιστεύουν, να Εμπιστεύονται, να Συνεργάζονται, να Εργάζονται για να επηρεάσουν θετικά τη ζωή των Άλλων και να Προσφέρουν μηνύματα Ελπίδας.

Επιπλέον, κάτι πολύ Σημαντικό. Οι Εθελοντές παρέχουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα κλίμα Προσφοράς, Αγάπης, Ανθρωπιάς και τους αποκαλύπτουν Αλήθειες Απλές και Αξίες λησμονημένες όπως της Ανθρώπινης Ύπαρξης, του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Συνεργασίας. Αξίες που δίνουν Νόημα Ζωής στη Σύγχρονη Κοινωνία της Ευδαιμονίας, της Αποξένωσης και της Βίας.

Ο Εθελοντισμός είναι ένα από τα Επιτεύγματα του Αιώνα μας. Είναι η Συνείδηση της Κοινωνικής Υπευθυνότητας για τα Κοντινά και τα Μακρινά.

 

της Αναστασίας Τσιακάλου, Κοινωνικής Λειτουργού
Προέδρου της “Κοινωνικής στήριξης”
email: atsiakalou@hotmail.gr

 

 

Περισσότερα
Άρθρα